+6018-252 3220

C-3-2 Putra Walk, Jalan PP 25, Taman Pinggiran Putra, 43300 Seri Kembangan, Selangor

Isnin - Jumaat (9AM - 5PM)

Erti sebenar VALUE

VALUE hanya jadi bernilai apabila ada orang yang sanggup MEMBAYAR untuk nya. Apa yang kita nilai sebagai “X” mungkin bernilai “Y” kepada orang lain. Sebagai contoh, kalau rumah kita itu nilainya RM 1 juta, ia hanya sekadar satu angka di atas kertas sehinggalah ada orang yang sanggup beli pada harga (nilai) itu. Jelas? Fikirkan; Kita…

CARA PENGIRAAN DUTI SETEM

Bagi sebarang pembelian hartanah, tidak kiralah pembelian hartanah baharu atau bukan, pembeli perlu menangggung kos duti setem bagi pemindahan hakmilik hartanah tersebut. Atau terma yang digunakan adalah duti setem bagi MOT, atau Memorandum of Transfer. Dalam keseronokan apabila berjaya mengumpul wang pendahuluan sebanyak 10% untuk membeli hartanah, ramai pembeli terlupa yang mereka juga perlu menyediakan…

Perkara yang perlu diambil kira sebelum membeli kediaman

Setiap orang terutama yang telah berkeluarga pasti berkeinginan untuk memiliki kediaman idaman sendiri. Tidak kurang juga yang ingin membeli kediaman untuk tujuan pelaburan. Walau apa pun tujuan, di sini kami ingin kongsikan perkara-perkara yang boleh para pembeli lakukan untuk memudahkan lagi proses pembelian kediaman atau hartanah. 1. Buat penyelidikan menyeluruh. Melainkan kediaman di sesuatu kawasan…

Exclusive vs General Listing

Apabila seseorang yang ingin menjual hartanahnya menggunakan khidmat seorang perunding hartanah, dia mempunyai pilihan sama ada untuk memberikan perunding hartanah tersebut listing secara “Exclusive” atau “General”. • “Exclusive” bermakna hak untuk menjual sesuatu hartanah itu dipegang oleh seorang perunding hartanah sahaja. Segala urusan jual-beli hartanah tersebut mestilah melalui perunding hartanah itu sahaja. • Manakala listing…

Sebelum menandatangani S&P

Dah jumpa rumah idaman? Dah tandatangan offer letter nak beli rumah? Pinjaman perumahan dah lulus? Jom tandatangan S&P….. Tapi….nak tandatangan macam tu je ke? Taklah….cuba periksa perkara-perkara ni dulu sebelum tandatangan : 1. Status hartanah tersebut, adakah sama dengan yang diberitahu sebelum ini (pegangan bebas / pajakan). 2. Harga hartanah sama dengan yang telah dipersetujui…

RPGT atau CKHT

APAKAH RPGT / CKHT? RPGT (Real Property Gains Tax) atau CKHT (Cukai Keuntungan Harta Tanah), adalah cukai yang dikenakan oleh kerajaan ke atas keuntungan jualan hasil dari penjualan / pelupusan sesuatu hartanah sebelum tempoh masa 5 tahun dari tarikh hartanah itu dimiliki. RPGT / CKHT diperkenalkan oleh kerajan untuk mengelakkan spekulator dari memanipulasi harga hartanah.…

Banglo Zero Lot

Kadang-kadang, bila kita melakukan carian hartanah, kita terjumpa dengan terma banglo zero lot. Apakah banglo zero lot ini dan bagaimana ia berbeza dengan banglo biasa? Kenapa ia perlu dinamakan dengan zero lot? Untuk banglo biasa, rata-rata kita sudah maklum dengan definisinya, jadi tidak perlulah kita bincangkannya di sini. Untuk zero lot pula, sebenarnya ia adalah…

Perbezaan antara kondominium dan apartment servis

Biasa mendengar kedua-dua jenis kediaman ini; kondominium dan apartment servis? Pada mata kasar, kedua-duanya nampak sama, tapi mengapa nama yang berlainan digunakan untuk sesebuah projek oleh pemaju perumahan? Apa yang membezakan antara kedua-duanya? Kondominium adalah kediaman berstrata yang dibina di atas tanah berstatus kediaman (residential). Segala bayaran kemudahan (utiliti – eletrik, air) dan cukai tanah…

Salak Tinggi

Berperanan sebagai pusat bagi daerah Sepang, Salak Tinggi sehingga baru-baru ini boleh dikatakan agak perlahan pembangunannya. Tetapi disebabkan semakin berkurangnya tanah di Lembah Kelang, Salak Tinggi yang juga adalah sebahagian dari Lembah Kelang Selatan (Klang Valley South), semakin menjadi tumpuan berikutan harga tanah yang masih rendah. Dengan rancangan pelaburan yang besar terhadap Aeropolis KLIA, projek…